Небесна Сотне, спасибі за свободу!

Дата: 20.02.2021 11:00
Кількість переглядів: 1186

20 лютого Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні та вшановує загиблих під час Євромайдану

Герої Небесної Сотні зробили свій вибір — виборювати свободу України та гідність її народу, віддавши за нього життя. Цього дня ми вважаємо за обов'язок окремо згадати про героїв нашого краю — Фастівщини.

Андрій Саєнко народився 1962 року, жив у місті Фастові. Під час Євромайдану був бійцем Сьомої сотні Самооборони Майдану та учасником Самооборони Фастова. Загинув 20 лютого від кульового поранення. Разом з групою інших протестувальників прикривав відхід основної частини майданівців під час першого наступу на позиції «Беркуту» того дня. Отримав смертельне поранення о 9:08 на пішохідному переході біля готелю «Україна». Андрій був активним громадським діячем, учасником Помаранчевої революції 2004 року та Податкового Майдану 2010 року. Без його піклування лишилися два сини, дружина і матір. Посмертно Герой України.

Олександр Царьок народився 1959 року в смт Калинівці (за іншими даними — у місті Василькові). З перших днів і до загибелі був на Майдані, належав до захисників Першої сотні. 20 лютого Олександр ішов у першій шерензі активістів, відтісняючи беркутівців від барикад. Загинув біля Жовтневого палацу. Лікарі виявили зламані ноги, руку, ребра та три кульових поранення — два в живіт і одне в груди. Без батька лишилися п'ятеро дітей. Посмертно Герой України.

Віктор Швець народився 1955 року, мешкав у селі Гатному. Був уже на пенсії. 18 лютого ввечері пішов на Майдан, як сам казав, захищати молодь. О 23:00 подзвонив сім'ї і сказав, що з ним усе добре. А вже о 04:00 його дружині подзвонили й повідомили, що він загинув. У морзі смерть зафіксували близько першої ночі. Спочатку його зареєстрували як міліціонера, бо мав при собі посвідчення пенсіонера міліції, але все ж з'ясувалося, що він був одним з майданівців, про що пізніше повідомила його дочка. Мав кілька вогнепальних поранень у грудну клітину. Посмертно Герой України.

Низький уклін Андрію, Олександру, Віктору й іншим Героям Небесної Сотні за те, що проявили велику людську, громадянську й національну відвагу, силу духу і стійкість! Громада приспускає прапори!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано