День пам'яті: в Україні згадують жертв репресій комуністичного режиму

Дата: 16.05.2021 11:38
Кількість переглядів: 876

Фото без опису

День пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Із початку незалежності нашої країни відкрилися жахливі сторінки історії української нації, пов’язані з політичними репресіями комуністичного режиму.

З метою привернення уваги суспільства до трагічних подій, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства в Україні щорічно вшановують пам’ять жертв політичних репресій.

Досі точну кількість жертв тоталітарного режиму неможливо визначити. Деякі історики вважають, що за період з початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб. Багато з них було розстріляно, інші пройшли тюрми, табори, заслання, каторгу, побували в психіатричних лікарнях.

Терор і репресії торкнулися майже всіх верств населення: політиків, учених, військових, священників, представників культури, селян. Особливо жорстокими були репресії сталінського режиму в 30-х роках. Зокрема, у 1937–1938 роках в Україні було засуджено 197 617 осіб, з них розстріляно 122 237 людей.

Кілька десятків років радянська влада приховувала сліди своїх злочинів. На місцях поховань зводили режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували зверху дерева.

Серед жертв терору та політичних репресій було багато молодих і середнього віку людей, які ще створили б неоціненні духовні скарби, володіючи якими українці стали б у рівень з іншими народами Європи. Дехто з них жив би й сьогодні. Сама присутність таких людей у суспільстві зробила б його кращим. Але постріли холоднокровних катів змінили хід української історії...

Тож схилімо голови в скорботі за сотнями тисяч жертв політичних репресій, щоб більше ніколи кривавий терор не мав повтору в історії нашої країни!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано