8 простих правил електробезпеки для дітей

Дата: 21.07.2021 14:00
Кількість переглядів: 2834

Ці правила від ДТЕК допоможуть зберегти життя та здоров’я малечі, особливо на літніх канікулах.

Фахівці ДТЕК Київські регіональні електромережі просять батьків провести профілактичні бесіди з дітьми про безпечне поводження з електроприладами та правила перебування поблизу енергооб’єктів. Інформація стане в пригоді і батькам.

«Коли ми знімаємо синтетичний або вовняний светр, гладимо кішку та торкаємося до чогось металевого ми чуємо потріскування та відчуваємо поколювання на кінчиках пальців. Це найпоширеніший приклад ураження електричним струмом у побуті. Так відбувається тому, що людське тіло може накопичувати статичну електричну енергію та розряджатися у разі контакту з іншими предметами, — розповів керівник департаменту з охорони праці ДТЕК Київські регіональні електромережі Петро Возний. — У лініях електропередач, розетках та побутових приладах, які є у кожній домівці, «тече» такий самий електричний струм, але його сила в сотні, а подекуди й у тисячі разів сильніша ніж сила статичної електрики. Ураження таким електричним струмом є дуже небезпечним для кожного з нас».

Керівник департаменту підкреслив, що зараз, коли діти перебувають на літніх канікулах, саме час нагадати їм прості правила електробезпеки:

  • Не торкайтеся оголених дротів і кабелів. Запам’ятайте, що електричний струм не має ані запаху, ані кольору.
  • Завжди тримайте електровилку за корпус, коли виймаєте її з розетки. У жодному разі не тягніть за шнур і не беріться за неї мокрими руками.
  • Перевірте, чи вимкнуті електроприлади з розетки перед їхньою чисткою або мийкою.
  • Не наближайтеся до розподільчих щитків, трансформаторів та інших енергетичних об’єктів. Зазвичай вони позначені спеціальним знаком у вигляді трикутника з блискавкою на жовтому тлі. 
  • Тримайтеся на безпечній відстані від ліній електропередач. Не грайтеся під ними та не підіймайтеся по конструкціях електроопор.
  • Не торкайтеся дерев, гілки яких контактують з лініями електропередач. Не рвіть з них плоди та не розгойдуйте гілля.
  • Не наближайтеся самі та не пускайте інших до обірваних дротів ближче ніж на 8 метрів. Якнайшвидше повідомте про таку аварію енергетиків.
  • Якщо ви опинилися у 8-метровій зоні крокової напруги біля обірваного дроту, виходьте з неї переміщуючи ступні ніг по землі, не відриваючи одну від іншої.

ДТЕК також просить: якщо ви побачили обірвані дроти, пошкоджені електроопори, відкриті двері електроустановок або відсутність замків на трансформаторних підстанціях, повідомте про це їх контакт-центр:

  • для стаціонарних телефонів (044) 459-07-40,
  • для мобільних телефонів (067) 495-70-40, (099) 495-70-40, (093) 495-70-40 (за тарифами ваших операторів);
  • або інформуйте через мобільний додаток Мережі онлайн: укажіть адресу, прикріпіть фото з дефектом та надішліть інформацію; додаток доступний в AppStore та Google Play Market.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано