Офіційне працевлаштування є гарантією соціального захисту найманого працівника

Дата: 18.10.2021 16:46
Кількість переглядів: 423

Спільно з головним управлінням ДПС у Київській області звертаємо увагу громадян на те, що офіційне працевлаштування є обов’язковою умовою відносин працівника з роботодавцем.

Для працівників легальне працевлаштування має низку переваг, серед яких:

  • гідні та безпечні умови праці;
  • регулярна виплата заробітної плати на рівні, не нижчому від мінімального;
  • оплата лікарняних — страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності чи настанням нещасного випадку на виробництві;
  • гарантовані виплати у зв’язку з настанням безробіття;
  • страхові внески, сплачені з офіційної заробітної плати, забезпечать право на гідну пенсію;
  • дотримання норм трудового законодавства роботодавцем: установлення тривалості робочого часу згідно з чинними нормами, заборона роботи у вихідні дні, надання оплачуваної відпустки, створення належних умов праці на робочому місці, забезпечення охорони праці тощо.

Водночас неофіційно працевлаштована особа ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг і гарантованих державою виплат, а роботодавцю використання нелегальних трудових відносин загрожує штрафними санкціями.

Нагадаємо, що 2 лютого 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю в Україні» № 378-ІХ від 12.12.2019. Цим Законом унесені зміни до ст. 265 КЗпП, відповідно до якої роботодавці несуть відповідальність у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи в повний робочий час, установлений на підприємстві, і виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Тому у випадку залучення найманих працівників роботодавець має виконати такі кроки:

  1. Оформити трудовий договір з працівником відповідно до стст. 21, 24 КЗпП.
  2. Видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпП.
  3. Повідомити Державну податкову інспекцію за місцем реєстрації про прийняття працівника на роботу в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Шановні роботодавці! Знайте, що проблему тіньової зайнятості можна вирішити лише спільними зусиллями. Пам’ятайте, що отримуючи заробітну плату «в конверті», ви позбавляєте майбутнього себе та своїх дітей. Ваша «сіра» зарплата — це невідремонтовані дороги, недобудовані школи, холодні лікарні та неосвітлені вулиці міст і сіл.

Кожен з нас має бути свідомим учасником побудови сильної та справедливої держави, а не пасивним спостерігачем. Тож проявіть свою громадянську позицію — не погоджуйтеся стати учасником тіньових схем при виплаті заробітної плати.

Фастівський сектор організації роботи ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано