Легалізація робочих місць і заробітної плати — соціальна захищеність кожного

Дата: 28.10.2021 08:28
Кількість переглядів: 529

Сьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства.

Найчастіше питання легалізації робочих місць і заробітної плати стосується фізичних осіб — підприємців, тобто підприємці, частково приховуючи прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачують доходи найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовують працю найманих працівників, які офіційно не зареєстровані як наймані особи.

Інколи роботодавці платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це вигідно роботодавцю, і працівник ніби задоволений, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ось ні керівники таких підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. Небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки в тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної заробітної плати.

Тому нагадуємо найманим працівникам, які переваги ви отримаєте в разі офіційного працевлаштування:

  • чітко визначені й закріплені трудовим договором умови праці (місце роботи, режим роботи, посадові обов’язки, заробітна плата);
  • страховий стаж для отримання допомоги на випадок безробіття, пенсії;
  • виплату заробітної плати двічі на місяць, у розмірі не менше ніж мінімально встановлений законодавством;
  • право на оплачувані відпустки: щорічну (не менше 24 календарних днів), соціальні та додаткові відпустки, передбачені КЗпП України;
  • соціальні послуги і виплати у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання;
  • право на оплату листка непрацездатності у разі хвороби;
  • можливість навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації за рахунок роботодавця;
  • вихідну допомогу у разі звільнення за ініціативою роботодавця;

Шановний роботодавцю!

Згідно зі ст. 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 Закону України «Про оплату праці» мiнiмальна заробiтна плата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.  Тобто це встановлений розмiр заробiтної плати за просту, неквалiфiковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працiвником мiсячну (годинну) норму робiт.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» визначений розмiр мiнiмальної заробітної плати у 2021 роцi, а саме:

з 1 січня 2021 року:

  • у мiсячному розмiрi — 6 000 гривень;
  • у погодинному розмiрi — 36,11 гривень;

з 1 грудня 2021 року:

  • у мiсячному розмiрi — 6 500 гривень;
  • у погодинному розмiрi — 39,12 гривень;

Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найманих працівників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну заробітну плату. Пам’ятайте: ухилення від сплати податків в усіх проявах, зокрема шляхом використання нелегальної найманої праці, тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.

Служба зайнятості нагадує керівникам підприємств і організацій: у разі офіційного працевлаштування тимчасово непрацюючих осіб на новостворені робочі місця роботодавці можуть претендувати на отримання компенсації зі сплати єдиного соціального внеску, а також на відшкодування фактичних витрат із виплати заробітної плати в разі забезпечення роботою внутрішньо переміщених осіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано