14 грудня — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Дата: 14.12.2021 15:30
Кількість переглядів: 1293

Чорнобильська аварія стала найбільшою техногенною катастрофою за всю історію людства. Київська область стала епіцентром вибуху, де кожен житель з більшою чи меншою силою відчув на собі наслідки аварії.

14 грудня в Глевасі представники селищної ради поклали квіти до пам'ятника ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. Загиблих героїв-ліквідаторів ушанували хвилиною мовчання.

Сьогоднішній день — це привід для кожного з нас іще раз згадати про одну з найбільших катастроф людства, яка сталася з вини людей. Уклінно дякуємо всім учасникам ліквідації та віддаємо шану тим із них, кого вже немає серед нас!

Довідка.

26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинної зали. Після вибуху й пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише територію сучасних України, Білорусі та Росії, а й багатьох європейських країн. За Міжнародною шкалою ядерних подій цю аварію класифікували за найвищим сьомим рівнем небезпеки. Майже третина території України з населенням 2,4 мільйона була забруднена радіоактивними викидами.

Через пів року після вибуху, 27 листопада 1986 року, фактично повністю зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС був перетворений на саркофаг. Офіційна назва об’єкт «Укриття».

14 грудня 1986 року об’єкт здали в експлуатацію. Цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі із чорнобильським лихом.

У квітні 2012 року розпочалося спорудження нового саркофагу на ЧАЕС, яке завершили у 2019 році. Нове «Укриття» стало найбільшою рухомою наземною спорудою.

9 грудня 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи». Зокрема, Кабінет Міністрів має розробити та затвердити план заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи, ушанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано