Обов’язок ведення обліку товарних запасів: нові вимоги закону

Дата: 11.02.2022 11:00
Кількість переглядів: 407

Фото без опису

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що Закон України від 30 литопада 2021 року № 1914 уніс зміни до ст. 3 Закону № 265/95, чим зобов'язав вести облік товарних запасів і продавати лише ті товари, що відображені в такому обліку, і закріпив повноваження Міністерства фінансів України встановлювати порядок і форму обліку товарних запасів для ФОП, зокрема платників єдиного податку.

Згідно з Порядком, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 3 вересня 2021 № 496, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів зобов’язані вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

ФОП має обліковувати товарні запаси та постійно внесити до форми ведення обліку товарних запасів інформацію про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів.

Зокрема, товарний облік зобов'язані вести ФОПи, які:

  • торгують товарами та здійснюють розрахункові операції і перебувають на загальній системі оподаткування;
  • є платниками єдиного податку ІІІ групи — платниками ПДВ;
  • є платниками єдиного податку, які торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; лікарськими засобами та виробами медичного призначення; ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Звертаємо увагу, що ФОП — платники єдиного податку І групи відповідно до положень ПКУ звільнені від обов’язку застосовувати РРО/ПРРО.

Відповідно до ст. 3 Закону № 265/95, СГ зобов’язаний надати органам контролю на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік і походження товарних запасів, які на момент перевірки перебувають у місці продажу (господарському об’єкті).

Закон № 1914 уточнює, що такий перелік не є виключним. Це можуть бути, серед іншого:

  • документи щодо інвентаризації товарних запасів,
  • документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання
  • та/або документи на внутрішнє переміщення товарів

Щоб поінформувати громадськість про Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП, Державна податкова служба України розробила покрокову відеоінструкцію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано