Інформація щодо закупок для забезпечення Добровольчого формування Глевахівської ТГ

Дата: 01.06.2022 14:46
Кількість переглядів: 417

Фото без опису

Зараз у соцмережах активно обговорюють тему забезпечення Добровольчого формування № 1 Глевахівської територіальної громади (ДФТГ) усім необхідним. Щоб уникнути поширення неперевіреної інформації із цього питання, пропонуємо ознайомитись із ситуацією детальніше.

Протягом березня-квітня Глевахівська селищна рада активно шукала товари, необхідні для ДФТГ. Натомість постачальники, які працювали в цей період, навідріз відмовлялися співпрацювати без попередньої оплати. Більшість суб’єктів господарювання, які здійснювали продаж товарів військового призначення, повідомляли про відсутність опублікованого на сайті товару або не відповідали на телефонні дзвінки. 

Під час спроби закупити оборонні товари (бронежилети, каски, форму) постачальник, який є нерезидентом України (іноземець), повідомив, що готовий заключити договірні відносини та, відповідно, здійснити постачання за таких умов:

  1. 100 % оплата на рахунок постачальника.
  2. Відкриття валютних рахунків.
  3. Відсутність маркування товару (оскільки товар іде через митницю).

Бронежилети. Під час довгих і клопітких переговорів постачальник погодився без попередньої плати здійснити постачання бронежилетів, але на умовах договору, який не враховує жодних подальших дій щодо відповідальності в разі непостачання товару.

Ба більше, селищна рада готова була піти на ризик і укласти договір з постачальником бронежилетів, але постачальник повідомив, що договір може бути лише на його умовах. Інтереси селищної ради щодо відповідальності в умовах договору абсолютно не враховувалися.

Скриншот листування з постачальником додається

Були переговори і з українським виробником, який був готовий лише на повну передоплату (див. шаблон договору продажів). Стовідсоткова оплата невідомому постачальнику та передоплата в розмірі близько 1 млн грн — це високий ризик подальшого розшукування постачальника, оскільки існує ймовірність, що він поставить товар неналежної якості або не поставить його зовсім.

Зважаючи на це, вирішено відмовитися від такого постачальника.

Форма. Під час спроби закупити форму для ДФТГ селищна рада знову спіткнулася з тим, що фабрика, яка відшиває форму військового зразка, працює тільки за повної передоплати. Крім того, головною умовою постачальника було отримання конкретних параметрів і розмірів форми. ДФТГ розмірів ще не надало.

Протигази. Селищна рада знайшла постачальника протигазів ГП-7, дослідила ринок, отримала декілька комерційних пропозицій [1], [2], [3] та уклала договір на власних умовах: з відстрочкою оплати, конкретними датами постачання продукції та маркуванням.

Натомість окремі депутати Глевахівської селищної ради через два місяці після отримання товару повідомляють, що закупівля пройшла за завищеними цінами, аргументуючи це цінами з мережі Інтернет і пропозиціями від невідомих постачальників.

Проте й зараз закупити будь-який товар військового призначення, зокрема протигази ГП-7, можна лише за повної передоплати (ст. 4-9 Бюджетного Кодексу України) і загалом на умовах постачальника, які не відповідають відповідним нормам бюджетного законодавства.

Окрім протигазів, селищна рада закупила аптечки, бензопили, комп’ютерну техніку та паливно-мастильні матеріали.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано