30 серпня — Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

Дата: 30.08.2022 13:17
Кількість переглядів: 762

30 серпня щороку світ відзначає Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. На жаль, для України це не просто дата, а реальність для тисяч сімей, чиї родичі стали жертвами насильницьких зникнень. Про це розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець:

Що означає «насильницьке зникнення»? Це не просто відсутність інформації, це завжди викрадення, незаконне затримання, утримання у незаконних в'язницях чи фільтраційних таборах, тортури, позасудові страти та приховування та знищення тіл загиблих.

Точну кількість таких випадків наразі в Україні підрахувати неможливо. З моменту повномасштабного вторгнення практика насильницьких зникнень стала однією з розповсюджених методів залякування громадян на новоокупованих територіях.

Насильницькі зникнення стали «визітівкою» російської політики в Чечні, починаючи з 1999 року жертвами стали від трьох до п'яти тисяч людей. Це саме і практикувала російська федерація всі вісім років на території окупованих Донеччини та Луганщини, а також на Кримському півострові.

Після 24 лютого 2022 року тільки на Херсонщині зафіксовано 303 випадки насильницьких зникнень, 121 особу було звільнено або вдалось звільнити, вбита одна людина, і доля ще 181 людини залишається невідомою. І це інформація, яка нам відома на сьогодні.

Про випадки насильницьких зникнень, які практикуються у фільтраційних пунктах на Донеччині та Луганщині, вже є цілі дослідження, окупанти продовжують відкривати такі пункти і далі: в Запорізькій області, на території окупованої Херсонщини та Криму.

Україна після початку збройного конфлікту у 2014 вже за рік, у червні 2015 року, ратифікувала Міжнародну конвенцію про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, у 2018 році Верховною Радою України було прийнято профільний закон «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин». Моїм Офісом буде проведено моніторинг виконання цього закону у 2022 році.

Родини зниклих безвісти повинні отримувати всебічну підтримку від держави, включно із допомогою встановити правду про обставини зникнення і місцезнаходження розшукуваної особи.

Ми щоденно приймаємо такі звернення від родин, щотижня маємо зустрічі із родичами військовополонених, цивільних заручників та зниклих безвісти. І ви можете звертатися до Офісу Уповноваженого з таких питань.

Держава повинна домогтися того, щоб доля кожної людини, постраждалої внаслідок війни була відомою, якою б ця правда не була — це і є наш обов’язок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано