До уваги платників податків!

Дата: 26.01.2023 14:48
Кількість переглядів: 194

Фото без опису

Сплачувати податки і збори, інші платежі та єдиний внесок можна через єдиний рахунок


Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до ст. 35 Податкового кодексу України, з 01 січня 2021 року сплачувати податки і збори, інші платежі та єдиний внесок можна через єдиний рахунок.

Єдиний рахунок відкривається в Казначействі на ім’я податкової служби, проте кошти, які враховуються на цьому рахунку, податковій не належать.

Переваги користування єдиним рахунком полягають у тому, що такий спосіб сплати податків і зборів скорочує платникам фінансові витрати та час на формування розрахункових документів, а тому є більш комфортним для платників податків.

Для переходу на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки в електронному кабінеті платника податків за адресою: cabinet.tax.gov.ua:

Крок перший — у розділі «Заяви запити для отримання інформації» подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» (далі — Повідомлення) за формою J1307001 — для юридичних осіб, F1307001 — для фізичних осіб.

Крок другий — отримати квитанцію № 2 про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок (квитанція містить інформацію щодо реквізитів єдиного рахунка).

Крок третій — надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Рахунок відкриють протягом дня, і його можна буде використовувати. Але припинити його можна не раніше 01 січня наступного року після подання заяви.

Звертаємо увагу, що при оформленні розрахункових документів на переказ коштів у разі сплати податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов 'язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунка, починаючи з 26 лютого 2021 року платники мають дотримуватися  вимог розділу II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2016 року за № 974/27419 (зі змінами та доповненнями).

З метою забезпечення своєчасного та в повному обсязі перерахування сум податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з єдиного рахунка на бюджетні/небюджетні рахунки в електронному кабінеті платника податків за адресою: cabinet.tax.gov.ua, платникам, які використовують єдиний рахунок, у вкладці «Єдиний рахунок» надана можливість використання таких сервісів:

  • уточнити призначення платежу в «Журналі повідомлень про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок»;
  • визначити напрямок використання коштів у «Визначенні напрямку використання коштів»;
  • спрямувати кошти з єдиного рахунка «Спрямування коштів з єдиного рахунку».

У разі помилкової сплати податків/зборів чи ЄВ на неправильні реквізити, платнику слід подати заяву на перекид коштів


Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платники податків, які помилково сплатили податки та збори, зазначивши неправильні реквізити в документах на сплату коштів до бюджетів та позабюджетних фондів, мають подати заяву на перекид коштів:

  • по єдиному внеску (далі — ЄВ) відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 23 липня 2021 року № 417 «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» (далі — Порядок № 417) за формою, визначеною в додатку 1 до  Порядку № 417 — заява надсилається в електронному вигляді через Електронний кабінет, де в меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету прикріплюється сканована заява. Заяву також можна  подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем обліку надміру сплачених коштів;
  • по податках та зборах (крім ЄВ) відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2019 року № 60 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені».

Зазначену заяву платник може створити та надіслати через приватну частину Електронного кабінету, де в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» заповнюється заява: за формою J1302001 — для юридичних осіб або за формою F1302001 — для фізичних осіб. Також заяву можна подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем обліку платника податків.

Якщо у вас виникають питання щодо заповнення вищезазначених заяв на перекид коштів на правильні реквізити, ви можете звернутися до фахівців відділу обліку платежів та зведеної звітності управління економічного аналізу ГУ ДПС у Київській області за наданням роз’яснення за номерами телефонів:

  • (044) 200-37-27;
  • (04563) 9-16-62.

Порядок № 666: заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжного доручення на сплату єдиного внеску 


При сплаті податків, зборів та єдиного внеску до бюджету в полі «Призначення платежу» розрахункового документа обов'язково заповнюються реквізити платника (наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666):

  • 1 — друкується службовий знак «*»; 
  • 2 — код виду сплати («101» — сплата суми податків і зборів / єдиного внеску);
  • 3 — друкується один із нижченаведених реквізитів:
  • - 1) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше ніж вісім); 
  • - 2) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має десять цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);
  • - 3) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має дев'ять цифр); 
  • 4 — друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;
  • 5 — друкується розділовий знак «;»; 
  • 6 — друкується розділовий знак «,»;
  • 7 — друкується розділовий знак «;».

Приклад заповнення поля «Призначення платежу» в розрахунковому документі в разі сплати суми грошового зобов'язання:

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано