Фастівське РУ ГУ ДСНС нагадує правила, яких треба дотримуватись для попередження пожеж в екосистемах

Дата: 17.04.2023 08:00
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Для запобігання пожежам у природних екосистемах потрібно дотримуватися певних правил поведінки.

Основною причиною виникнення лісових пожеж у переважній більшості є порушення громадянами вимог правил пожежної безпеки в лісах та випалювання сухої трав’яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, уздовж доріг, що межують із лісовими масивами. Сильні весняні вітри сприяють розповсюдженню вогню в прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення. Зростання відвідування лісових насаджень населенням, особливо у вихідні та святкові дні, також зумовлює значне збільшення кількості пожеж.

Помилкова думка людей про те, що спалюванням сухої рослинності можна швидко навести лад на полях або на власних садибах, призводить до знищення родючого шару ґрунту та загибелі тварин і птахів. Люди, спалюючи суху траву або розводячи багаття не розуміють, що вогонь швидко може стати неконтрольованим, оскільки значна відкрита площа горіння та сильний вітер призводять до того, що невеличке багаття перетворюється на масштабну пожежу та вогонь із полів, лугів та прибережних смуг швидко переходить як на лісові насадження, торфовища, так і на приватні будівлі. Отже, порушення правил пожежної безпеки не тільки несе загрозу навколишньому середовищу, а й становить небезпеку для життя людей і тварин.

 Упродовж пожежонебезпечного періоду, і особливо в умовах воєнного стану, підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам суворо забороняється:

  • розведення багать у лісі;
  • заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
  • відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;
  • курити, кидати в лісі непогашені сірники, недопалки;
  • випалювати траву й інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;
  • звалювати та спалювати в лісових насадженнях, поблизу сільськогосподарських угідь і торфовищ сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Пам’ятайте, що природні екосистеми створюються десятиліттями, а знищуються в одну мить. Запобігти пожежі набагато простіше, ніж загасити!

Нагадуємо, що 03 березня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст. 113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Треба завжди пам’ятати, що необережне поводження з вогнем може призвести до найбільшої серед бід — пожежі!

Запам'ятайте!

Якщо ви помітили виникнення пожежі в лісі або на торфовищі чи іншому об’єкті природних екосистем, найголовніше — не панікувати! Потрібно негайно повідомити про це за номером 101. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано