Дії населення в разі підтоплення населених пунктів

Дата: 17.04.2023 16:45
Кількість переглядів: 123

Фото без опису

У ДСНС розповіли, як діяти в разі підйому рівня води в заплавах річок Десна та Дніпро. Здебільшого це стосується лівобережної частини.

При загрозі повені або паводка до населення доводиться сигнал "Увага всім" за допомогою електросирен оповіщення.

Після попередження уважно слухайте по радіо й телебаченню інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами.

Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям і людям похилого віку.

Дізнайтеся в місцевих органах державної влади й місцевого самоврядування про місце збору жителів для евакуації та готуйтеся до неї.

Підготуйте документи, одяг, необхідні речі, запас продуктів харчування на кілька днів, медикаменти. Складіть все у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті. Відключіть усі прилади від електромережі, вимкніть газ.

Перенесіть найбільш важливі та цінні речі й продукти харчування на верхні поверхи або покладіть на верхні полиці.

Основні заходи безпеки при загрозі затоплення:

Добре одягніть дітей, хворих та літніх людей, одягніться самі, візьміть необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування на якийсь час, медикаменти, гроші, цінності та документи (на майно, ощадні книжки та ін.), а особливо ті, що засвідчують вас і членів вашої родини.

Якщо ви проживаєте на першому поверсі або на нижніх поверхах і якщо на вулиці спостерігається швидкий підйом води, необхідно залишити квартиру, у крайньому разі піднятися на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий, слід зайняти горищні приміщення.

Ви повинні, якщо це можливо, виїхати із зони затоплення будь-яким видом транспорту, у крайньому разі піднятися на підвищені ділянки місцевості або на верхні поверхи міцних будинків.

Перебуваючи поза населеними пунктами при загрозі затоплення варто переміститися на підвищене місце або піднятися на дерева, використати різного роду плаваючі предмети. Якщо у вас є худоба, необхідно відігнати її в безпечні райони.

Якщо у вашому будинку є сантехнічне обладнання, по можливості відключіть його від системи загального користування, особливо туалет, щоб попередити потрапляння стічної води в будинок і фундамент.

Дії в зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

Зберігайте спокій, уникайте паніки. Швидко зберіть потрібні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

Надайте допомогу дітям, інвалідам і людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

По можливості негайно залишіть зону затоплення. Перед виходом з будинку відключіть електрику та газ, перекрийте воду та по можливості каналізацію, погасіть вогонь у печах. Зачиніть вікна й двері, якщо є час — закрийте вікна й двері першого поверху дошками (щитами), плівкою, мішками з піском.

Якнайшвидше займіть найближче безпечне підвищене місце й будьте готові до евакуації.

Якщо це неможливо, підніміться на верхній поверх або горище будинку, де ви перебуваєте.

При підйомі води слід забратися на дах, а при різкому прибутті води — на верх (коник) даху.

Дітей і хворих, ослаблених і замерзлих людей прив'яжіть до себе або до міцних елементів даху, або до пічної труби. Забиратися на дерева, стовпи, будови сумнівної міцності не можна. Вони можуть бути підмиті потоками води і впасти та зруйнуватися.

Потрапивши у воду, зніміть із себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися для одержання допомоги у воді.

Щоб привернути увагу рятувальників, постійно подавайте сигнал нещастя: у світлий час доби можна вивісити на високому місці біле або кольорове полотнище, а в нічний час подавайте світлові сигнали. До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах і дахах будинків та інших підвищених місцях.

Самостійну евакуацію можна проводити тільки якщо є потреба в наданні невідкладної медичної допомоги постраждалим, за відсутності продуктів харчування та медикаментів, погіршення обставин або втрати впевненості в одержанні допомоги збоку. Для самостійної евакуації бажано використати власні човни або катери, плоти з колод та інших підручних матеріалів.

Не переповняйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).

Якщо ви берете участь у проведенні рятувальних заходів, пам’ятайте про таке:

  • рятуйте людей, де б вони не були, використовуючи для цього всі наявні засоби;
  • у першу чергу із зони затоплення необхідно вивезти дітей; надайте негайну допомогу людям, які вже перебувають у воді; людям, яких врятували з води, слід надати, при необхідності, першу медичну допомогу, зігріти їх і одягти в сухий одяг.

Евакуація населення

Залишаючи своє житло, пам'ятайте про те, що необхідно взяти із собою:

  • радіоприймач, електричний ліхтар і додаткові джерела живлення для них (батарейки або акумулятори);
  • сухий і теплий одяг, водонепроникний верхній одяг і взуття, ковдри;
  • найбільш потрібні ліки, предмети першої необхідності, засоби особистої гігієни та інші предмети, які вам можуть знадобитися;
  • документи, які засвідчують особу кожного члена вашої родини, гроші й цінності;
  • продукти харчування на якийсь час (консерви, крупи, сіль, цукор, чай, хліб, сухарі й т. п.);
  • бажано мати при собі казанки або інші ємності для готування чи підігріву їжі.

Якщо ви користуєтеся під час евакуації автомобілем, проїзд здійснюйте з максимальною увагою. Якщо ваш автомобіль зламався, а ви потрапили в затоплену зону й далі їхати немає можливості, відмовтеся від нього. Багато людей гинуло внаслідок того, що, перебуваючи в зоні повені, здійснювали спробу врятувати свій автомобіль.

Дії в період після повені, паводка:

  1. Переконайтеся, що ваше житло не одержало внаслідок повені ніяких ушкоджень, для чого обережно огляньте будинок і перевірте, чи немає загрози його обвалення та руйнування.
  2. При огляді внутрішніх кімнат не рекомендується використовувати сірники або свічки як джерело світла через можливу наявність у повітрі побутового газу (для цього найкраще підійде електричний ліхтарик).
  3. Не користуйтеся електромережею до повного висихання будинку.
  4. Остерігайтеся розірваних або провислих електричних проводів! Пам'ятайте: до перевірки фахівцями стану електричної мережі вмикати електроприлади категорично забороняється.
  5. Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду й домашніх речей, прилеглої до будинку території. Усе майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.
  6. Здійснюйте осушення, відкачування води із затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об'єму води за добу.
  7. Не вживайте в їжу продукти, які були підтоплені під час повені (у тому числі й консервацію).
  8. Якщо є підозра, що питна вода заражена, проведіть її знезараження перш ніж вживати; прокип'ятіть або додайте з метою очищення хлорний розчин чи перманганат калію (марганцівку). Пам'ятайте: ознаки зараження води можна помітити візуально при початковому огляді — за кольором або запахом.
  9. Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо із джерел водопостачання, які були підтоплені.
  10. Продукти харчування, що потрапили у воду, категорично забороняється споживати до проведення перевірки санітарно-епідеміологічною службою, а в подальшому вживати тільки після термічної обробки.
  11. Колодязі питної води, що опинились у зоні затоплення, необхідно осушити для подальшої дезінфекції.
  12. Дізнайтеся в місцевих органах державної влади й місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
  13. Про ушкоджені або зруйновані водопровідні, газові й каналізаційні магістралі та мережі негайно повідомте у відповідні комунальні служби й організації.

Пам’ятайте!
Знати — значить запобігти та зберегти життя і здоров’я!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано