Про безпеку питної води під час підтоплень

Дата: 24.04.2023 13:50
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

Цього року деякі регіони України потерпають від паводків та підтоплень домогосподарств. У зв'язку із цим Держпродспоживслужба звертає увагу на підвищений ризик епідемічних ускладнень серед населення підтоплених територій.

Зокрема, під час паводків до підземних ґрунтових вод, а отже, і до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел можуть потрапити збудники різноманітних інфекційних захворювань зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій.

Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів — кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні в ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь і тваринницьких ферм.

Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації (50 мг/дм³) особливо небезпечна для немовлят і дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках — з летальними наслідками.

Під час паводків, аби уникнути спалахів можливих інфекційних хвороб, варто дотримуватися деяких правил:

  • Пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода. За відсутності можливості її споживання рекомендується використовувати воду із централізованих мереж питного водопостачання.
  • Не використовуйте для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще — взагалі відмовитись від вживання колодязної та джерельної води. І в жодному разі не давайте її дітям! Навіть для господарських цілей (гігієнічних потреб, миття посуду) необхідно користуватися добре прокип’яченою водою.
  • Овочі та фрукти, особливо з підвалів, де наявні ґрунтові води, ретельно мийте, а потім обдавайте окропом. Під час приготування їжі обов’язково застосовуйте термообробку (варіння, смаження, запікання).
  • Перед їдою обов’язково мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфектантами-серветками.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

  • Очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів, городи і присадибні ділянки перекопати на глибину 20-25 см.
  • Індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим призначеним для цього дезінфекційним засобом;
  • Колодязі звільнити від нанесеного бруду, відкачати воду, почистити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів.
  • Провести дератизаційні заходи по знищенню гризунів в місцях їх можливого скупчення.
  • Трупи загиблих тварин та птиці зібрати й здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
  • Провести дослідження питної води.

У разі розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі та інші симптоми) терміново зверніться за медичною допомогою. Не допускайте самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб може проходити з нехарактерними симптомами.

Пам’ятайте, що дотримання гігієнічних правил у повсякденному житті, а особливо при виникненні надзвичайних ситуацій, допоможе зберегти здоров’я вам і вашим рідним!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано