Як поставити паркан і уникнути спорів із сусідами

Дата: 11.05.2023 15:30
Кількість переглядів: 1371

На зображенні може бути: стендова стрільба, вимірювальна лінійка та трава

Хочемо звернути вашу увагу на дуже важливу тему — встановлення паркану. На жаль, зараз усе більше жителів звертається до нас зі скаргами та суперечками через порушення меж їх земельних ділянок сусідами.

Щоб уникнути таких ситуацій і бути впевненим у своїй правоті, просимо дотримуватися певних визначених законом правил.

ПРАВИЛО № 1. ВСТАНОВЛЕННЯ ТОЧНИХ МЕЖ ДІЛЯНКИ

Найефективнішим способом розв'язання земельних спорів є встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за допомогою геодезичних пристроїв та закріплення їх межовими знаками.

Звертаємо увагу, що такі роботи можуть виконувати лише сертифіковані інженери-землевпорядники (юридичні особи або фізичні особи — підприємці), які мають відповідне технічне та технологічне забезпечення.

Наголошуємо, що інженери-землевпорядники сільських і селищних рад НЕ мають права здійснювати таких робіт.

Тому, якщо у вас виникли сумніви чи спір щодо меж вашої земельної ділянки, необхідно звернутися до відповідних фахівців та виконати всі необхідні процедури.

ПРАВИЛО № 2. НЕ ВИСТУПАЙТЕ ЗА МЕЖІ

Найголовніше, що потрібно пам’ятати, — огорожу присадибних ділянок не можна ставити на землі сусіда та за червоною лінією вулиці.

Якщо червоні лінії проходять безпосередньо по земельній ділянці, то паркан (огорожу) дозволяється встановлювати без виступу за червоні лінії — фактично всередині ділянки, а не по її межі.

Огорожа між суміжними ділянками має бути заздалегідь узгоджена із сусідом. Якщо згоду досягнуто, то паркан можна розмістити рівно по межі між двома земельними ділянками. Якщо сусід проти — таку огорожу ви можете встановити суто на своїй ділянці, не виходячи за межову лінію ділянки сусіда.

ПРАВИЛО № 3. СТЕЖТЕ ЗА ВИСОТОЮ ПАРКАНУ

Висоту огорожі слід встановлювати згідно з вимогами ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» та правилами благоустрою населеного пункту. При цьому висота огороджень має бути не більше ніж 2,0 м на межі сусідніх земельних ділянок та не більше ніж 2,5 м на межі з вулицею.

Це необхідно для забезпечення нормативної інсоляції (доступу сонячного світла) і провітрювання суміжних територій.

ПРАВИЛО № 4. ДОБРОСУСІДСТВО

Згідно із Земельним кодексом України громадяни мають обирати такі способи використання своїх земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, за яких сусідам завдається найменше незручностей, таких як затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо.

Сподіваємося, ця інформація допоможе вам уникнути конфліктів із сусідами та вирішити наявні суперечки.

У разі виникнення додаткових запитань просимо звертатися до відділу архітектури, містобудування та земельних відносин Глевахівської селищної ради: +380457131548 (у робочі дні та години).

 

Відділ архітектури, містобудування та земельних відносин Глевахівської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано