Правила пожежної безпеки в період збирання врожаю

Дата: 03.07.2023 10:25
Кількість переглядів: 320

Фото без опису

Пора жнив — особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко є несправними, а також людська недбалість та безвідповідальність.

У цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем біля хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат.

Фастівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області звертається із проханням виконувати основні правила пожежної безпеки для забезпечення протипожежного захисту сільськогосподарських, зерноприймальних підприємств, місць збирання, перероблення та зберігання врожаю та кормів!

Основними причинами виникнення пожеж є:

— необережне поводження з вогнем,
— випалювання стерні,
— навмисні підпали,
— порушення правил експлуатації машин та агрегатів,
— недотримання правил пожежної безпеки лісосмуг, ліній електропередач, газопроводів , доріг у літній пожежонебезпечний період.

Основні вимоги норм із питань пожежної безпеки під час збирання врожаю:

  1. З початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних масивів установити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.
  2. Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів і залізниць мають бути обкошені й оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.
  3. Перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У середині прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.
  4. До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори — двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).
  5. У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовану техніку, що пристосована для гасіння пожеж зернових.
  6. Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.
  7. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.
  8. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

У цей час заборонено:

  • Використовувати в роботі трактори, самохідні шасі, автомобілі та іншу збиральну техніку без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах із двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;
  • Застосовувати паяльні лампи для випалювання пилу радіаторів двигунів.
  • Заправляти збиральну техніку в хлібних масивах та в нічний час у польових умовах.
  • Розводити багаття на полях та біля них.
  • Спалювати стерню та пожнивні залишки.

Дії при виникненні пожежі:

  1. У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101».
  2. До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння.
  3. Для обмеження розповсюдження вогню зону горіння необхідно обов’язково оборати.
  4. Взятися до гасіння пожежі шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею.
  5. Після гасіння пожежі організувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації всіх осередків горіння.

За появи пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, по змозі вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї та почати гасіння. Для цього передусім треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.

Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном треба враховувати, що вода й дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідно терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім узятися до гасіння вогню. Зерно, як зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум’я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано