Наслідки екологічної катастрофи на річці Сейм - ризики ботулізму!
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, у зв'язку з техногенною катастрофою, що призвело до значної загибелі водних біоресурсів, з метою попередження виникнення негативних наслідків на здоров'я людей та довкілля НАГОЛОШУЄ:
Внаслідок забруднення річки Сейм (Сумська область) та річки Десна (Чернігівська та Київська області) спостерігається загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму – дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.
Рекомендовано найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби та продуктів з неї, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас.
Важливо утриматись від придбання копченої, солоної та в’яленої риби на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.
Дотримуйтеся таких рекомендацій:
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах
торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність
маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не
використовуйте продукцію з бомбажних (здутих) банок.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря!